Zaujímavosti o káve, alebo čo ste možno o tomto nápoji doteraz nevedeli
* Najväčším svetovým producentom kávy na svete je Brazília. Nasleduje Vietnam a Kolumbia. Prvá zo spomínaných krajín však ročne vyprodukuje v priemere dvakrát toľko kávy, než Vietnam a Kolumbia spolu. Celkovo týmto krajinám vďačíme až za tretinu kávy vyrobenej vo svete. Tieto údaje sa za posledných 150 rokov takmer vôbec nezmenili.
* Brazília je jednou z mála krajín, kde sa pestuje arabika aj robusta. Každopádne káva je pre tento štát hlavným tovarom exportu a má značný význam pre miestnu ekonomiku.
* Káva je po rope, resp. oleji ďalšou najpredávanejšou komoditou. Výhodou je, že obchod s kávou prináša peniaze pre menej rozvinuté krajiny, v ktorých sa značná časť celkového objemu pestuje.
* Ročne sa na celom svete vypije približnš 2,25 miliardy šálok kávy, pričom najväčším konzumentom kávy sú Fíni. Tí vypijú v priemere 4 šálky na osobu denne.
* Na Slovensku sa ročne vypije približne 15 tisíc ton kávy.
* V Turecku je pitie kávy veľmi dôležitým kultúrnym aspektom. Približne v 16. storočí mali v tejto krajine zákon umožňujúci rozvod, pokiaľ im muž neposkytoval dostatočné množstvo kávy.
* Espresso dokáže aj zabiť. Nepodliehajte ale panike, o smrteľnej dávke môžeme hovoriť ak by ste za jeden deň skonzumovali cca 100 šálok kávy.
* Šálka espressa, štandardne s objemom 30 ml obsahuje 63 mg kofeínu. Rovnaký objem filtrovanej kávy ho obsahuje iba 16 mg. Avšak keďže tento typ kávy štandardne nepijeme v rovnakom objeme, do tela dostaneme oveľa viac kofeínu a to približne 95 – 130 mg.
* Typickými príznakmi predávkovania kofeínom môžu byť napríklad nervozita, roztržitosť, alebo trasenie rúk. Všetky tieto príznaky sa môžu dostaviť už po pár šálkach kávy.
* Najpopulárnejšou kávou na celom svete je arabika. Jej spotreba tvorí 70 percent kávy, ktorá sa pije.
* „Americano“ pochádza z doby druhej svetovej vojny. Americkí vojaci si v Taliansku riedili espresso vodou, pretože bolo pre nich príliš silné. Na prípravu Americana používame vždy veľkú šálku. Pripravíme do nej 30ml espressa a potom dolejeme horúcou vodou v pomere cca 1:5. Získame tým oveľa menej intenzívnu chuť , ktorá je však pre začínajúcich Kávoholikov prijateľnejšia.
* Írska káva, teda káva s whisky vznikla v lietadla, kde sa podávala uzimeným amerických turistom, ktorí odchádzali z Írska.
Verím, že vás zaujímavosti zo sveta kávy zaujali, o týždeň pokračujeme.
Komentáre