Dnes je pondelok, 18.január 2021, meniny má: Bohdana
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Sila byliniek v kozmetike: predstavujeme vám tie NAJ

august 11, 2020 - 08:00
Bylinky tvoria už odpradávna neodmysliteľnú súčasť našich životov. Naše babičky ich pravidelne zbierali, sušili a vyrábali z nich najrôznejšie mastičky, korenie, čaj či lieky. Prinášame vám zopár najliečivejších a najúčinnejších byliniek, ktoré sa aj v súčasnosti stali hlavnou zložkou viacerých kozmetických produktov.
Foto: 

Hojivá Aloe Vera

Rastlinka Aloe Vera, známa tiež ako "rastlina nesmrteľnosti", je vďaka svojim zázračným účinkom známa po celom svete. Bola objavená v starovekom Egypte, kde sa používala najmä na kozmetické ošetrenie vlasov. Aloe je považovaná za rastlinu s jedinečnými účinkami, ktorá dohliada nielen na kvalitu vlasov, ale i na vzhľad pokožky a celkové zdravie. Preto sa začala intenzívne využívať aj v kozmetickom priemysle, kde sa objavuje ako súčasť mnohých kozmetických produktov. Jej gél vám dodá silu pri vyčerpaní, upokojí vás pri strese a pomôže s trávením.

Pre pokožku je Aloe hotový balzam. Hydratuje, upokojuje a navracia jej pružnosť. Je účinná taktiež pri liečbe akné, šupinatej a suchej koži a rôznych kožných ochoreniach. A mnohí po nej siahnu aj vtedy, keď sa spália na slnku. Pomáha na rýchlejšie hojenie popálenín (aj tých od slniečka). Aloe Vera má schopnosť obnoviť a regenerovať pokožku zo dňa na deň. 

Liečivý harmanček

Liečivé účinky harmančeka pravého boli známe už v stredoveku. V Škandinávii bol považovaný za posvätnú rastlinu a uctievali ho ako symbol slnka. Používal sa ako liek proti všetkým zimniciam, ochoreniam pečene, proti ženským nečistotám, ďalej ako prostriedok proti kŕčom, bolestiam hlavy a na ošetrenie boľavých očí. Je to jedna z najliečivejších a mnohostranne využiteľných byliniek sveta.

Harmanček obsahuje esenciálny olej - bisabolol, ktorý má antidráždivé, antibakteriálne a antimikrobiálne vlastnosti. Využíva sa najmä na urýchlenie hojenia rôznych druhov poranení, popálenín i odrenín. V kozmetike sa pridáva najčastejšie do krémov a gélov, preto je mimoriadne obľúbený pri starostlivosti o ekzematickú a poškodenú pokožku.

Svieža mäta pieporná

Mätu si môžete pestovať aj svojpomocne, čerstvé alebo sušené lístky by mali byť nepochybne súčasťou vašej základnej, domácej prírodnej lekárničky. Chuť a vôňa mäty je nezameniteľná. A to vďaka faktu, že obsahuje terpén, ktorý poznáme pod označením mentol.

Mentol stojí za pozitívnymi účinkami na trávenie (ak je vám po obede ťažko, dajte si šálku mätového čaju). Vďaka mentolu mäta pomáha pri prechladnutí, zápaloch dutín a má vítaný vplyv i na mastnú pleť. V kozmetike je mäta známa protizápalovými, antiseptickými a osviežujúcimi účinkami. Pokožku prekrvuje, tonizuje a mentol, ktorý je hlavnou zložkou mäty, vyvoláva pocit chladu, znecitlivuje problematické miesta na pokožke. 

Prospešný nechtík lekársky

Už Egypťania používali nechtík ako omladzujúci prostriedok, azda aj preto boli mnohé ženy starého Egypta také krásne. Nechtík je prospešný pre suchú i poškodenú pokožku, podporuje rýchle hojenie a regeneráciu kože, a to vďaka protizápalovým a antibakteriálnym vlastnostiam. Nechtík je dostatočne bezpečný pre použitie i na citlivú pokožku pod očami - ako ochrana vzniku vejárovitých vrások v okolí očí. Krémy s obsahom nechtíka sa využívajú aj na liečbu zaparenín. Siahnuť po ňom môžete rovnako pri detoxikácii organizmu. Nie nadarmo býva súčasťou mnohých čistiacich a detoxikačných čajových zmesí.

 
Galéria: Ziaja, biOrganica.sk, beautysecret.sk

- - Inzercia - -