Sviatočné pečenie s RISO: Hruškový tarte tatin
Potrebujeme:
Na cesto:
150 g zmäknutého masla
balíček vanilkového cukru
225 g hladkej múky
vajce
štipku soli
Na plnku:
1 kg hrušiek
šťavu z jedného citróna
125 g masla
100 g hnedého cukru
3 PL Malinového džemu RISO
Pripravíme krehké cesto. Do misky dáme maslo, vanilkový cukor, soľ, múku a vajce a elektrickým ručným šľahačom vymiešame cesto. Potom cesto rukami vyformujeme do guľatého tvaru, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme asi na hodinu odpočinúť na chladné miesto. Skaramelizujeme hrušky. Hrušky ošúpeme, rozrežeme na štvrtky a zbavíme jadrovníka. Pokvapkáme ich štvrtinou citrónovej šťavy. Do formy na tarte tatin alebo ohňovzdornej panvice s priemerom asi 26 cm dáme vločky zo 100 g masla a pridáme 50 g cukru. Potom do formy poukladáme vedľa seba štvrtky hrušiek. Zvyšných 25 g masla necháme rozpustiť v kastróliku. Hrušky pokvapkáme rozpusteným maslom a posypeme zvyšným cukrom a malinovým džemom. Dusíme asi 15 minút na prudkom ohni, kým hrušky nezmäknú a nevytvorí sa karamel. Vyvaľkáme cesto – rúru predhrejeme na 180 °C (spodný aj horný ohrev). Z cesta na silikónovej podložke vyvaľkáme kruh s priemerom asi 32 cm a odložíme ho na chvíľu na chladné miesto. Hrušky poukladáme do formy alebo panvice do tvaru hviezdy okrúhlou stranou nadol. Pomocou podložky preložíme cesto na hrušky v horúcej forme. Cesto, ktoré presahuje okraj založíme dovnútra. Upečieme a vyklopíme tortu. Tortu pečieme na strednej koľajničke asi 40 minút. Formu vyberieme z rúry a postavíme na mriežku a necháme 10 minút vychladnúť. Potom tortu vyklopíme na podnos, na ktorom ju budeme servírovať.
Komentáre