Dnes je piatok, 16.apríl 2021, meniny má: Dana, Danica
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Sviatočné pečenie s RISO: Hruškový cheesecake s karamelom

november 04, 2019 - 12:11
Cheesecake ako sa patrí. Sladká chuť karamelu a lahodných hrušiek. Nech sa páči, inšpirujte sa naším tipom!
Foto: 

 

Potrebujeme:

200 g maslových sušienok

75 g masla

600 g zaváraných hrušiek

100 g cukru

4 PL Extra pomarančového džemu RISO

500 g mascarpone

200 g kyslej smotany

4 vajíčka

Na karamel:

200 g cukru

5 PL vody

125 ml smotany

50 ml brandy

Na hrušky:

4 hrušky

500 ml vody

2 vrecká čierneho čaju

50 ml brandy

6 klinčekov

celá škorica

Sušienky podrvíme na jemno a zalejeme maslom. Poriadne premiešame a natlačíme do formy. Vložíme do rúry na 180 °C a pečieme asi 10 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Teplotu znížime na 160 °C. Hrušky zlejeme z nálevu a rozmixujeme spolu s cukrom a džemom na kašu. Pridáme mascarpone, smotanu a premixujeme. Po jednom zašľaháme vajíčka. Zmes vlejeme do formy. Formu obalíme dvoma vrstvami alobalu zospodu a dookola. Formu vložíme do pekáča, do ktorého nalejeme vriacu vodu tak, aby siahala asi do polovice formy. Pečieme pri teplote 160 °C asi 70 až 80 minút. Po dopečení by mal byť cheesecake trasľavý v strede. Necháme ho asi hodinu chladnúť na kuchynskej linke a potom premiestnime na noc do chladničky. Na karamel zmiešame cukor a vodu a necháme zahrievať v panvici na najvyššom plameni. Nemiešame ani nechytáme. Keď začne chytať cukor jantárovú farbu premiešame a vlejeme smotanu. Pozor na horúci dym. Miešame až kým nevznikne omáčka. Na záver prilejeme brandy. Ako posledné pripravíme hrušky. Do kastrólika dáme vodu, čaj, klinčeky, brandy a škoricu. Privedieme k varu, vrecká vyberieme, plameň znížime na nízky a vložíme ošúpané hrušky. Varíme asi 40 až 60 minút, kým nie sú hrušky mäkké. Cheesecake podávame preliaty karamelom a s hruškami.

- - Inzercia - -