Dnes je nedeľa, 16.máj 2021, meniny má: Svetozár
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Repkový olej vo vašej kuchyni

jún 22, 2016 - 09:15
Repkový olej patrí k rastlinným olejom s najširším využitím. Mnohí ho preto právom nazývajú aj zlatý olej. Hodí sa tak do šalátov ako aj na vyprážanie, či pečenie koláčov.
Foto: 

Okrem vysokého bodu zadymenia má repkový olej neutrálnu chuť a vôňu, vďaka čomu môže dokonale zvýrazniť prirodzenú chuť šalátov, či tepelne upravených pokrmov.  Je to univerzálny olej, s ktorým bude varenie oveľa príjemnejšie, a predovšetkým obsahuje zložky, ktoré sú zdravé pre náš organizmus.

Studená kuchyňa

Repkový olej sa v mnohých aspektoch podobá olivovému oleju[1]. Len málokto si ho však spája aj so studenou kuchyňou, či zdravými zelenými šalátmi. V súčasnosti je repkový olej veľmi univerzálny - môžete ho použiť na prípravu šalátov, polievok, či mnohých druhov pomazánok a nátierok. Tento olej má navyše neutrálnu chuť a tak pomáha zvýrazniť prirodzenú chuť jedla, či podčiarknuť jeho nezameniteľnú arómu.

Vysoký bod zadymenia

Nepochybným prínosom je však aj skutočnosť, že rafinovaný repkový olej má vysoký bod zadymenia – až 240°C. Je charakteristický predovšetkým výbornou odolnosťou voči termickým zmenám počas vyprážania, a okrem toho má dobrú stabilitu chuti a vône[2]. Vzhľadom na tieto vlastnosti je repkový olej veľmi vhodný v porovnaní s inými olejmi, napr. slnečnicovým olejom[3]. Repkový olej sa vyznačuje veľkým obsahom oxidovateľných Omega-3 mastných kyselín, k ich ochrane prispieva o.i. aj vitamín E, ktorý repkový olej obsahuje[4]. A obsah omega-3 mastných kyselín je v repkovom oleji až 10-krát vyšší ako v olivovom oleji. Zároveň si uchováva ideálny pomer Omega – 6 a Omega – 3 mastných kyselín (2:1)[5]. Navyše repkový olej pokrm nadmerne nezamastí a rýchlo steká.

Všestranný pomocník

Repkový olej tak môže byť v kuchyni skvelým pomocníkom, či už pri zvýrazňovaní prirodzenej chuti pokrmov, alebo pri tepelnej úprave jedla, vyprážaní, pečení, či dusení.

 

 

logod.png

Foto: 
zamilujsadorepkovehooleja.eu


[1] Prof. dr hab. J. Krzymanski, Repkový olej – nová surovina, nová pravda, PSPO, Varšava 2009.

[2] Tiež.

[3] Tiež.

[4] Tiež.

[5] Tiež. 

- - Inzercia - -