Dnes je štvrtok, 19.október 2017, meniny má: Kristián
Čas čítania
menej ako
1 minúta
Zatiaľ prečítané

Test redakcie: Džúsy a ovocné šťavy

december 22, 2015 - 15:32
Viete, čo kupujete? Nie každý ovocný nápoj, ktorý sľubuje zdravie v každom dúšku, obsahuje 100-percentnú šťavu. Vyriešili sme za vás džúsový rébus a tu sú výsledky.
Sprievodca regálmi 100 % čerstvá ovocná alebo zeleninová šťava
 
Po odšťavení ovocia alebo zeleniny je čerstvá šťava pasterizovaná a následne balená. Do tohto druhu nápojov nesmie výrobca podľa zákona pridávať cukor ani sladidlá a nesmie byť vyrobená z koncentrátu.
 
Koncentrát
 
Je to koncentrovaná verzia ovocnej alebo zeleninovej šťavy. Vyrába sa spôsobom, pri ktorom výrobca zahreje ovocnú alebo zeleninovú šťavu nad 110 stupňov Celzia a nechá odpariť všetku vodu. Výsledný produkt má teda menší objem, no zároveň obsahuje oveľa menšie množstvo cenných vitamínov a minerálov, ktoré má v sebe čerstvá šťava. Džús sa vyrába pridaním pitnej
vody, konzervantov, aditív a prírodných sladidiel do koncentrátu.
 
 
Ovocný nektár
 
Obsahuje menej ako 100 % ovocnej šťavy, dolná hranica je 25 %. Obsahuje pitnú vodu a pridávajú sa doň prírodné sladidlá, cukor, vitamíny či minerály. Neobsahuje konzervanty a umelé aditíva.
 
Ovocný nápoj
 
Nájdete v ňom menej ako 25 % ovocnej šťavy. Výrobcovia môžu do takto označeného nápoja pridávať pitnú vodu, konzervačné látky, umelé aditíva a sladidlá.
 
Viac sa dočítate v akutálnom čísle Zdravie rodiny.
Foto: Shutterstock

- - Inzercia - -