Dnes je nedeľa, 23.apríl 2017, meniny má: Vojtech
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Zdravie z prírody

september 22, 2010 - 14:50
Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. Každý šťavnatý kúsok zásobuje telo energiou, spoľahlivo hasí smäd i dobre zasýti. A je stále krásne na pohľad – i ako dekorácia. Jablčný mušt či roláda nesmie chýbať na žiadnom stole neskorého leta. A keď sa k tomu pridá rozmanitý „jabĺčkový“ servis, každý dostane na toto naše ovocie chuť.
Náš tip:
Jablko nadrobno nastrúhajte, pridajte lyžičku medu a natrite na tvár. Vďaka vitamínom a minerálom sa Vaša pleť vyživí a vypne. Čerstvá jablčná šťava zhydratuje a zregeneruje aj pokožku pŕs a šije.

Jedno jablko denne má regeneračné a detoxikačné účinky na náš organizmus, pôsobí ako „domáci lekár“. Skúsme ho teda zaradiť do nášho jedálnička každý deň a pozitívne účinky sa určite čoskoro dostavia.

Jabĺčko obsahuje:
- vodu (až 84%)
- vlákninu, skvelú na metabolizmus
- pektínu, ktorý odvádza von škodliviny
- nenasýtené tuky
- vitamín C
- minerály: draslík, vápnik, horčík
- rad antioxidantov, znižujúce riziko vzniku rakoviny
- vysoký obsah fruktózy

Jabĺčko lieči:
-  bolesti hlavy, závraty, poruchy trávenia, chudokrvnosť: na to všetko zaberá surové, varené, alebo pečené jablko
-  chrípku, prechladnutie: prejde rýchlejšie ak denne zjete niekoľko surových jabĺk,
-  horúčku: teplotu zráža opäť nastrúhané jablko a jeho šťava
-  kašeľ: odvar z jabloňových kvetov upokojuje a zmierňuje záchvaty kašľa
-  zápchu: kyslé jablká podporujú činnosť čriev
-  hnačku: treba jesť nastrúhané jablká
-  nadváhu, obezitu: pitie jablčného octu spaľuje tuky, potláča pocit hladu
-  popáleniny, omrzliny, nehojace sa rany, jazvy: treba prikladať si čerstvú kašičku z nastrúhaných jabĺk

Venček navyše
Materiál: sušené nakrájané plátky jabĺčka, čerstvé menšie jablká, drôt, mašle, dekoračné rastliny neskorého leta.















Krok za krokom:
1. Jabĺčko nakrájame. Vysušiť sa môže aj na samotnom venčeku. V strede zvýrazníme dierku na drôt.















2. Nasušené plátky jabĺk navliekame na okrúhly drôt. Pomedzi to prepichujeme aj malé jabĺčka a prestriedavame ich s plátkami.

3. Kruh s jabĺčkami potom zavesíme na mašľu a pridáme dekorácie podľa vlastného výberu a vkusu.













Autor: MAX
Foto: Mak Media Agency

- - Inzercia - -