Dnes je utorok, 17.september 2019, meniny má: Olympia
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Najväčšie mýty a fakty o mlieku: Čo ste o ňom netušili?

september 05, 2019 - 12:30
Spotreba mlieka na Slovensku sa už dlhodobo pohybuje pod hranicou priemeru a zaostávame za ostatnými krajinami vo svete. Pozreli sme sa preto na mýty, s ktorými sa stretávate najčastejšie a hľadali sme pravdu o mlieku a mliečnych produktoch.

Mýtus: Laktózová intolerancia a alergia je to isté

Pravda: „Medzi potravinovou intoleranciou a alergiou na potraviny je zásadný rozdiel v mechanizme vzniku a príčinách ťažkostí. Laktózová intolerancia je reakcia organizmu na jednu zložku mlieka – mliečny cukor – laktózu. Príčinou je chýbanie enzýmu laktáza v tenkom čreve. Teda nie je to alergia. Stačí si vybrať mliečny výrobok s menším alebo žiadnym množstvom laktózy a ťažkosti vymiznú. Postihnutí obyčajne tolerujú jogurty a syry, kde je prirodzene menej laktózy, mlieko tolerujú v menšom množstve. Preto prísna, úplne bezmliečna strava nie je nutná,“ vysvetľuje MUDr. Adriana Ilavská, PhD., MBA, MPH z diabetologickej a metabolickej ambulancie v Bratislave.

Mýtus: Mlieko treba ho skladovať iba v chladničke

Pravda: V chladničke by sme mali skladovať pasterizované mlieko, teda čerstvé, zatiaľ čo trvanlivé (UHT) mlieko nie je nutné skladovať v chladničke alebo studenom priestore.

Mýtus: Nadmerná konzumácia mlieka môže podporovať osteoporózu

Pravda: Práve naopak! Mlieko a mliečne výrobky sú hlavným zdrojom vápnika, ktorý je dôležitý pri prevencii osteoporózy (rednutia kostného tkaniva). Vápnik telo potrebuje na rast a spevnenie kostí, a to počas celého života. Odporúčanú dennú dávku vápnika vám zabezpečí 0,8 litra mlieka alebo 0,5 l mlieka + 50 g syra, alebo 0,25 l mlieka + 30 g syra + 250 ml jogurtu.

Mýtus: Do trvanlivého mlieka sa pridávajú konzervačné látky

Pravda: Nepridávajú. Trvanlivé mlieko sa totiž upravuje nepretržitým rýchlym zahriatím (1-3 sekundy) na vysokú teplotu (až 180 stupňov Celzia). Táto metóda sa nazýva vysokotepelné ošetrenie mlieka (UHT). Týmto spôsobom dochádza k zničeniu všetkých mikroorganizmov a ich spórov, ktoré by mohli zapríčiniť kazenie sa mlieka.

Mýtus: Vitamíny sa ohrievaním mlieka strácajú

Pravda: Vitamíny sa ohrievaním mlieka nestrácajú. Mlieko je zdrojom vitamínov A, D a vitamínov skupiny B, ktoré sa ničia pôsobením vzduchu a svetla, nie ohrievaním. Malá časť vitamínov (max. 10% ) sa stráca pri homogenizácii, teda odtučňovaní mlieka. Aj napriek tomu je mlieko plné vitamínov a minerálov, ktoré telo denne potrebuje.

Mýtus: Je zdravé piť surové kravské mlieko

Pravda: Domáce, čerstvo nadojené mlieko sa zväčša hygienicky netestuje a môže obsahovať choroboplodné zárodky. Ak je určené na konzumáciu pre človeka, musí byť vždy tepelne upravené.

Zdroj: www.slovenskemlieko.sk

- - Inzercia - -