Dnes je pondelok, 14.október 2019, meniny má: Boris
Čas čítania
menej ako
1 minúta
Zatiaľ prečítané

Baktérie v kvasenom jedle. Prečo sú pre organizmus prospešné?

máj 30, 2019 - 07:00
Vedeli ste, že pozitívne účinky baktérií kyseliny mliečnej sprostredkúva proteín, ktorý majú len ľudia a ľudoopi?

Vyplýva to z výskumu odborníkov z Lipskej univerzity v Nemecku, ktorého výsledky publikovali v odbornom časopise PLOS Genetics.

Vedci tieto účinky objavili pri štúdii proteínov známych ako receptory hydroxykarboxylovej kyseliny (HCA) na povrchu buniek v tukovom tkanive. U mnohých zvierat sa nachádzajú dva takéto receptory, ľudia a ostatné ľudoopy majú tri druhy. Odborníci predpokladajú, že tretí HCA receptor vznikol u spoločného predchodcu ľudí a ľudoopov, aby umožnil stráviť potraviny, ktoré začínajú hniť, ako napríklad ovocie zdvihnuté zo zeme. Pri konzumácii kvaseného jedla, ako je kyslá kapusta, baktérie kyseliny mliečnej produkujú v črevách D-fenyllaktickú kyselinu. Tá sa silno viaže na spomínaný tretí HCA receptor, čo podnecuje činnosť imunitného systému.

"Sme presvedčení, že tento receptor veľmi pravdepodobne u ľudí sprostredkúva niektoré prospešné a protizápalové účinky baktérií kyseliny mliečnej," cituje členku výskumného tímu Claudiu Stäubert magazín Science Focus. Podľa nej by sa to dalo využiť pri liečení zápalových ochorení.

Vedci v súčasnosti plánujú naďalej študovať účinky D-fenyllaktickej kyseliny na imunitný systém a tiež sa chcú venovať jej účinkom na tukové bunky.

Zdroj: www.sciencefocus.com

- - Inzercia - -