Dnes je štvrtok, 19.január 2017, meniny má: Drahomíra, Mário
Čas čítania
4 minutes
Zatiaľ prečítané

Prečo nám v zime chutia úplne iné potraviny ako v lete?

december 04, 2016 - 18:11
Slanina, klobásky, oškvarky, kapusta s pečeným mäsom, zabíjačka... Prečo nám teraz tak chutia? Áno, máme to v genetickom odkaze: ochladzuje sa, treba si vytvoriť zásobu tuku ako ochranu proti chladu.

Prečo nám v zime chutia úplne iné potraviny ako v lete?

Možno už dnes neplatí, že by sme mali na zimu kilogram, dva pribrať a trochu sa „obaliť“ tukom, aby  sme sa chránili pred chladom.  Veď dnes už nežijeme v dobe, keď sa prespávalo v nevykúrených miestnostiach, súčasné oblečenie  tiež lepšie ohreje. Napriek tomu všetci vieme, že zeleninové šaláty nám v týchto zimných mesiacoch chutia menej a vyhľadávame ich iba občas. Ale zato dobrú slaninku, hustú polievku, klobásky či jaternice nám zavoňajú takmer okamžite.

Tuk ako ochrana

Tuková vrstva je známa ako ochrana. Dokonca sa ňou natierajú plavci, ktorí plávajú v studenej vode. Zvieratá priberú na zimu akosi automaticky, aby sa ochránili prirodzene. Čo ale človek, ktorý už aj tak často s prijímom kalórii prekročil svoju hranicu normálu?

dscf1524.jpg

Foto: 
Archív Zlatoš familly, archív Jozefa Pirošku

Ako odpovedajú na otázku  pôsobenia tuku v ľudskom tele manželia Tina a Vlado Zlatošovci, ktorí sa venujú problematike výživy už dlho?

„Tuk je prirodzeným zdrojom energie a nevyhnutnou súčasťou výživy, ak je v správnom pomere a v správnych potravinách. Zdravie ako také vyhodnocujeme na základe kvality našich buniek. Na to, aby bunkové procesy mohli správne fungovať, je prijímanie tukov veľmi dôležité. Preto sú veľmi nebezpečné tvrdenia o strave s nízkym obsahom tukov, ako ich poznáme z 90. rokov minulého storočia. Vyplývali z presvedčenia, že práve od tukov sa priberá, alebo hrozia zlé výsledky cholesterolu v krvi. Teraz už vieme, že nízkosacharidová strava s dôrazom na konzumáciu rastlinných a živočíšnych tukov je cesta k metabolickému zdraviu.“

Čo hovoríte na zimnú chuť na klobásky? Chce sa telo intuitívne obaliť tukom?

„Samotná tuková vrstva na tele má v zime izolačný charakter, ťažšie sa však odbúrava, má tuhšiu konzistenciu. Nepotrebujeme však prežiť v zimnej prírode, ako to bolo v minulosti, máme umelo vytvorené podmienky na príjemné prežitie v teple, preto ani nie je potrebné v zime špeciálne priberať. Hmotnosť by sme si mali udržať počas celého roka konštantnú.“

Prečo potom tá chuť na zabíjačkové špeciality, hutnejšie jedlá?

Počasie, klíma aj dostupnosť potravín majú zásadný vplyv na naše chute a na požiadavky nášho organizmu. Dôležité je, aby sme si vedeli správne argumentovať, prečo a čo konzumujeme. Ak by naše telo vedelo fungovať len na základe signálov a vnútorných hlasov, nemuselo by byť medzi nami toľko tučných ľudí.  Na to aby sme mohli konzumovať vyváženú stravu bohatú na zdravé tuky, nesmieme zabúdať ani na efektívne energetické využitie – takže každý deň dostatok pohybu na zdravom vzduchu.“

Čo nakupujeme v zime?

Príroda je teda mocná čarodejka a často sa s našimi chuťami pohráva. Cítiť zvýšený záujem o mastnejšie, hutnejšie jedlá v tomto období?

Jozef Piroško, ktorého rukami prejde množstvo tradičných kvalitných mäsových výrobkov zo siete Starý Otec: „Určite áno,  ak porovnáme  letnú sezónu so zimnou, tak buď sú to produkty, ktoré v lete pre malý záujem vôbec nepredávame, napríklad jaternice, krvavnice, tlačenku, bôčik a podobne,  alebo je nárast predaja oproti letu niekoľkonásobný – tu  mám na mysli najmä klobásy, slaninu, šunku. V letných horúčavách ľudia prirodzene vyhľadávajú skôr niečo ľahšie, s nadchádzajúcou zimou sa už neboja naložiť si na tanier aj niečo ,mastnejšie´.“

jozef_pirosko_vyrez.jpg

Foto: 
Jozef Piroško, zástupca Starého Otca tvrdí, že si nestačí strážiť množstvo klobások, slaninky, šunky, ale najmä ich zloženie.

Okrem otázky, či vôbec máme v zime jesť potraviny s vyšším obsahom tuku, treba sa venovať najmä kvalite. Jeme klobásy vyrobené poctivo, tak ako ich kedysi vyrábali naši starí otcovia? Ak vplývajú na ľudský organizmus tzv. tvrdé chemické látky, ktoré im dávajú farbu, predĺženú spotrebu, upravujú konzistenciu...?

„Vo všeobecnosti o týchto mäsových produktoch platí, že čím je väčší obsah mäsa a menej ostatných zložiek, tým sú kvalitnejšie. Na kvalitnú šunku vystačíte s piatimi zložkami vrátane korenín, na kvalitnú klobásku vám v pohode stačia tri: mäso, koreniny, soľ. Všetko ostatné je tam zbytočné. Ani naši starí otcovia nesypali do klobás napríklad fosforečnany - a aké boli geniálne! A aby sme si nemuseli vyčítať prírastok na hmotnosti, platí, že všetko s mierou.“

PRIBERIEME, AK SI DOPRAJEME?

Vieme mať hmotnosť pod kontrolou aj v zime, keď siahneme po „zakázanom ovocí“? Sú nejaké triky, aby sme nepribrali?

Tina a Vlado Zlatošovci:

vt2.jpg

Foto: 
Tina a Vlado Zlatošovci vyvádzajú ľudí z omylu, že živočíšne tuky škodia. Za tukové „vankúšiky“ či zvýšený cholesterol môže niečo iné.

„Samozrejme, treba len správne uchopiť myšlienku a podstatu fungovania tukového metabolizmu. Zistíme totiž, že ak naše telo správne nastavíme na konzumáciu tukov, bude tuky aj efektívnejšie spaľovať. Stačí viac prijať čiastočné kontrolované hladovanie - prijať stav hladu ako bežnú súčasť životosprávy. Správne si kategorizovať skupinu sacharidov a mať pod kontrolou ich príjem, časovanie a výber. Skupinu správnych tukov ako orechy, maslo, smotana, slanina, vajíčka, avokádo, kokosový olej, maslo ghee by sme mali mať na tanieri každý deň, či už ide o raňajky, obed, alebo večeru. Najmä ženský organizmus nevie bez tukov dlhodobo zdravo fungovať. Vždy treba primárne prihliadať na zdravie, a až potom na to, či máme adekvátne štíhly pás alebo patričný zadok.“

Čo robiť, ak sa nám cez zimu predsa len podarí kilogram - dva pribrať?

„Vráťme sa opäť k prírode a tiež  do histórie, tu nájdeme riešenie. Je to hladovka. Hladovanie je proces, ktorý máme pod kontrolou a je to jediný žiaduci detoxikačný proces pre telo. Robí ju každá kultúra v našej civilizácii. Samozrejme, že aj konzumácia čerstvej zeleniny je priorita číslo jeden vo výžive. A ešte čo najčerstvejšie potraviny poctivého pôvodu. Správne tuky by však nemali absentovať v našom jedálničku ani na jar a ani v lete.

 

- - Inzercia - -